Täydellinen synnytys

Useimmat naiset kokee todella suurta painetta synnytykseen liittyen alitajuntaisesti, että sen pitäis olla jotenkin täydellinen. Synnytykseen myös latautuu todella paljon tunteita äitiydestä, vanhemmuudesta ja omasta riittävyydestään äitinä ja vanhempana. Luemme paljon synnytystarinoita siitä, miten joillakin asiat ei ole mennyt niin kuin olisivat halunneet tai ovat kokeneet muuten synnytyksen todella pelokkaana asiana. Samalla kun instagramin seinälle pompsahtaa täydellisessä harmoniassa ollut kotisynnytyskertomus ja pohdimme olimmeko huonoja äitejä jo synnytyssalissa kun kiljuen huusimme epiduraalia. 


Mikä on täydellinen synnytys ?

Sana täydellinen voidaan samantien unohtaa ja heittää johonkin romukoppaan. Synnytyksessä ei koskaan kannata lähteä tavoittelemaan täydellistä, koska kuka sen täydellisen sitten määrittää edes? Synnytystä ei voi pisteyttää niin kuin peruskoulun kuviksen työtä. 

Miettiessämme täydellistä synnytystä voisimme kääntää katseemme positiiviseen synnytyskokemukseen. Millaisia asioita arvostan ja mitä itse haluan synnytykseltä? 

Oman itsensä arvostaminen ja oma itsemääräämisoikeuden säilyttäminen on positiivisen synnytyskokemuksen kannalta oleellisia asioita. 

Se miten pystyt paremmin arvostamaan omia päätöksiä ja se miten pystyt tekemään päätöksiä on kiinni pitkälti siitä, että tiedät miten synnytyksen kulku etenee, miten erilaiset vaiheet vaikuttavat kehoosi ja minkälaiset tuntemukset on silloin odotettavia. 

Kun tiedät miten kehosi reagoi mahdollisesti on paljon helpompaa tehdä älyllisiä päätöksiä tiedossa olevista vaihtoehdoista. Jos et tiedä yhtään minkälainen on epiduraalipuudutteen laittaminen tai miten se toimii kehossa, oletko valmis vastaanottamaan sitä uutta tietoa synnytyksessä, missä älyllisellä ajattelulla on vain vähän tilaa? 

Eikä olisi helpompaa tietää jo etukäteen vaihtoehdoista joita voi kokeilla ennen epiduraalia ja sitten kun tiedät, ettei synnytys ole lähtenyt etenemään sellaisella tahdilla, että kokisit voimiesi riittävän loppuun voisi harkita epiduraalia uudella tavalla. 


Lääkeellinen kivunlievitys osana positiivista synnytyskokemusta?


Usein puhutaan miten positiiviset synnytyskokemukset liitetään lääkkeettömyyteen ja erityisesti luomu sanaan. On kuitenkin faktaa, että yhä useampi käyttää jotakin lääkkeellistä kivunlievitystä synnytyksen aikana. Lääkkeettömyys ei kuitenkaan takaa positiivista synnytyskokemusta. 

Sekä jos olet ajatellut, että olet täysin lääkkeetön synnytyksessä ja olet tehnyt tarkan listan asioista mitä haluat synnytykseltä. Se ei välttämättä toteudu ja päädyt valitsemaan kivunlievitykseksi jonkin lääkkeellisen vaihoehdon on todennäköistä, että koet jonkinlaista pettynyttä fiilistä siitä että nyt pilasit synnytyksen, etkä kestänyt kipua. 

Vaikka todellisuudessa oli ollut järkevää ottaa kivunlievitystä ja rauhoittaa kroppa ja mieli tilanteessa, missä kipu vei sinua jo jonkinlaiseen pakokauhu tilaan. 

Miettiessämme jo etukäteen myös lääkkeellisten kivunlievitysten vaihtoeghdoista saamme ne osaksi positiivista synnytyskokemusta. Olemme olleet tietoisia mitä ne ovat, mitä ne tekevät kehossamme ja miten niistä voi saada helpotusta. Näin voimme myös itse määrittää mitä niistä haluamme. Silloin sinä teet itse päätöksen, koskien sinun synnytystä. 

Edellinen
Edellinen

Yhä useampi vauva hyötyy hieronnasta

Seuraava
Seuraava

Synnytysvalokuvaus