Kumppani synnytyksessä.

Puolisoiden rooli synnytyksessä on kasvanut hurjasti ajansaatossa ja on muuttunut yleiseksi käytänteeksi synnytyssairaaloissa. Synnyttäjän saama tuki puolisolta on kallisarvoista ja sitä pystyy tukemaan niin doula kuin kätilökin ohjaamalla ja kannustamalla. 

Puolison osallistuminen

Puolisoiden on hyvä olla valppaana jo raskausaikana ja valmistautua yhdessä tulevaan synnytykseen. On hyvä tietää mitä synnyttäjä toivoo jotta häntä on helpompi avustaa niillä keinoilla ja tavoilla mitkä synnyttäjä itse on toivonut. 

Yhteiseen synnytysvalmennukseen on hyvä osallistua ja puolison osallistaminen jo raskausaikana erilaisten hierontatekniikoiden kokeilussa on ensisijaisen tärkeää, jotta synnytyksessä tietää mitä voi tehdä. 

Mikäli puolisot eivät tiedä, mitä tapahtuu tai he eivät tiedä mitä heiltä odotetaan tuntevat he itsensä helposti ulkopuolisiksi. Tämä lisää avuttomuuden ja riittämättömyyden tunnetta. On vaikeaa hypätä tilanteeseen mistä ei ole mitään kokemusta tai kokemus aiemmin ollut hyvin passiivinen.

Myös puolison positiivinen synnytyskokemus on todella tärkeässä osassa. 





Korvaako doula puolison? 

Puolisoakin pitää jonkun tukea. On täysin absurdia ajatella, että puoliso voi olla koko synnytyksen ajan tukemassa synnyttäjää ilman että kukaan tukisi puolisoa. 

Synnytys voi muuttua nopeasti ja aina se ei mene niin kuin suunnitelmissa on ollut jolloin lisä tuki on kultaakin kalliimpaa. Puolisoa tulee kannustaa ja tukea, olla läsnä myös hänen tarpeilleen. Ohjata syömään ja juomaa, sekä pitämään taukoja. Myös puolison ajantaju voi hämärtyä synnytyskuplassa ja lempeä muistuttelu on silloin tarpeen. Tukeminen, läsnäolo ja tiedon jakaminen on asioita joita tulee antaa puolisolle jotta hänen positiivista synnytyskokemusta tuetaan parhaalla mahdollisella tavalla. 


Doula ohjaa, kannustaa ja avustaa niin puolisoa kuin synnyttäjää. Itse haluan ajatella aina niin perheiden kohdalla, että  olen synnytyksessä tukemassa puolisoa tukemaan synnyttäjää, jotta he saavat toistensa kumppaneina ja perheenä voimaannuttavan ja positiivisen kokemuksen synnytyksestä. On paljon kauaskantoisempaa saada tuettua vanhempien yhtenäistä kokemusta synnytyksestä, kuin nostattaa doulana itseään jalustalle. Puoliso tai muu läheinen henkilö on kuitenkin aina henkisesti parempi tuki jos hänelle siihen annetaan mahdollisuus.

Mitä puoliso voi tehdä ?

Muutamia asioita mitä puoliso voi tehdä ennen synnytystä ja synnytyksen aikana. 

Ensimmäisenä kirjaa ylös toiveet ja harjoitelkaa yhdessä raskausaikana jotta pystyt mahdollisimman hyvin tukemaan synnyttäjää.

Voit kuuntele samoja hengitysharjoituksia kuin raskaana oleva jotta tiedät minkälainen se harjoitus on mihin hän on tottunut. 

Opettele painamaan akupisteitä, jotta pystyt helpottamaan synnyttäjän oloa konkreettisesti sen kautta.

Ole aktiivisesti kiinnostunut valmistautumisesta synnytykseen. Auta odottajaa rentoutumaan loppuodotuksessa ja pohtikaa yhdessä mitkä on tärkeitä asioita mitä otetaan huomioon. 

Tarvittaessa käänny doulan tai yksityisen kätilön puoleen ja pyydä neuvoa, keskustelu tukea tulevaa synnytystä ajatellen

Edellinen
Edellinen

Synnytysvalokuvaus

Seuraava
Seuraava

Doula on ?