Doula on ?
Sana doula tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa palvelijatarta. Doulan pääasiallisena tehtävänä on toimia synnyttäjän ja mahdollisesti puolison tukena. Synnyttäjä saa jatkuvaa yksilöllistä tukea ja huolenpitoa. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisdoulia esimerkiksi Folkhälsanin tai Ensi- ja turvakodin kautta.
Suomessa on myös mahdollisuutta kouluttautua ammatillisessa mielessä doulaksi esimerkiksi - Doulesin, Doula-akatemian tai Doulannuppujen kautta. Doulana on myös mahdollisuus peruskoulutuksen jälkeen sertifioitua, jolloin tietämys työhön lisääntyy ja vahvistuu.
Mitä doula tekee?
Doulan keskeisenä tehtävänä on tukea synnyttäjää synnytykseen valmistautumisessa, synnytyksessä, sekä postpartum-aikana. Doulat tarjoavat tukea riippumatta siitä, millaisia päätöksiä äiti tekee liittyen synnytykseen, tai mikä on valikoitunut äidin synnytystavaksi.
Doulan tuki voi olla hyvinkin laaja-alaista, riippuen siitä miten paljon hän on kouluttautunut ja mitkä ovat hänen vahvuuksiaan. Kun henkilö valitsee itselleen sopivaa doulaa, on tärkeää tutustua ihmiseen, kysyä hänen omia vahvuuksiaan ja pohtia onko juuri tämä se henkilö kenet haluaa osaksi synnytystä.
Doulan tuki voidaan jakaa kolmeen erilaiseen osa-alueeseen joita on fyysinen, emotionaalinen ja informatiivinen tuki.
Doulan tuki
〰️
Doulan tuki 〰️
Fyysinen tuki on tärkeää, koska se auttaa synnyttäjää säilyttämään kontrollin, mukavuuden ja luottamuksen tunteita.
Fyysinen tuki synnytyksessä:
Rauhoittaa kosketuksella, hieromalla tai akupisteiden painamisella.
Avustaa ammeeseen siirtymisessä tai pitämällä suihkua.
Pitelee lämpöpussia.
Auttaa synnyttäjää kävelemään.
Tarjoaa jääpaloja, ruokaa ja nestettä.
Emotionaalinen tuki auttaa synnyttäjää tuntemaan olonsa kuulluksi sekä ylpeyttä synnytyksen jälkeen. Yksi doulan ensisijaisista tavoitteista on huolehtia äidin ja hänen puolisonsa psyykkisestä hyvinvoinnista.
Emotionaalinen tuki synnytyksessä:
Läsnäolo
Kannustaminen
Kehuminen
Auttaa synnyttäjää näkemään itsensä tai tilanteen positiivisena
Osoittaa tuen tuomitsematta valintoja
Auttaa pelkojen käsittelyssä.
Synnytyksen jälkeinen keskustelu
Informatiivinen tuki auttaa pitämään synnyttäjän ja hänen kumppaninsa ajan tasalla synnytyksen etenemisestä ja tarjoaa heille näyttöön perustuvaa tietoa synnytysvaihtoehdoista.
Informatiivinen tuki synnytyksessä:
Erilaisten liikkeiden, asentojen ja hengitys tekniikoiden opastaminen synnytyksessä.
Auttaa löytämään sopivan synnytystavan
Auttaa selittämään lääketieteellisiä toimenpiteitä
Auttaa kumppania ymmärtämään, mitä synnytyksessä tapahtuu.
Mitä doula ei tee?
Doulat eivät koskaa tee minkäännäköisiä lääketieteellisiä toimenpiteitä, eivätkä anna lääketieteellisiä neuvoja tai diagnosoi odottavaa äitiä. Doula ei myöskään saa tehdä minkäänlaisia päätöksiä odottajan puolesta.
Doulat eivät suorita myöskään neuvolaseurantaa, eivätkä toimi kätilön roolissa.
Joissakin tapauksissa doulat ovat myös kätilöitä, jolloin joitakin toimenpiteitä kuten verenpaineen tai ruumiinlämmön mittauksen, tai vauvan asennon tunnustelua voi tehdä kätilön roolissa.
Mitä hyötyä doulasta on?
Miksi sitten hankkia doula ja mitä hyötyä siitä voi olla valmistautuessa synnytykseen, itse synnytyksessä ja sen jälkeen?
Monilla doulilla on koulutusta myös erilaisista hoidoista, joilla voidaan helpottaa ja lievittää liitoskipuja, kehon kireyksiä ja muita raskauden tuomia ongelmia.
Doulille kuuluu myös imetykseen liittyvää koulutusta ja monet doulat ovatkin opiskelleet itsensä WHO imetysohjaajiksi, joilta saa synnytyksen jälkeenkin apua ja tukea imetyksen haasteisiin. Osalta doulista on myös mahdollista vuokrata erilaisia apuvälineitä, kuten TENS-laite, tukivyö tai kantoreppu.
On siis monenlaista tietotaitoa jota pääset hyödyntämään yksilöllisesti. Voisin verrata sitä henkilökohtaiseen Personal Traineriin, mutta sen sijasta että pt valmentaa sinua kunnon kohottamiseen, doula valmentaa sinua synnytykseen sekä kertoo kumppanillesi miten hän voi olla sinun paras tukihenkilösi synnytyksessä. Tällöin teette yhdessä kummallekin parempaa synnytyskokemusta.
Kun tarkastellaan doulan hyötyä pelkästään synnytyksessä, on tutkitusti huomattu muun muassa nämä positiiviset vaikutukset:
39% riski keisarinleikkaukseen pienenee
15% suurempi todennäköisyys spontaaniin alatiesynnytykseen
38% lla oli pienentynyt riski vauvan alhaisille Apgar-pisteille.
31% pienempi risti olla tyytymätön synnytyskokemukseen
Tässä muutamia löytämiäni hyötyjä, joita on pystytty tutkimustuloksin mittaamaan. Doulan hyödyt ovat yksinkertaisesti siitä että saatte yksilöllistä tukea jota koette tarvitsevanne, kumppanisi kanssa.
Lisää doulan työnkuvasta voi lukea www.suomendoulat.fi. Sivustolta on myös mahdollista etsiä paikkakunnittain eri doulapalveluiden tarjoajia. Tällöin sinun on helppo etsiä itsellesi sopivaa doulaa. Doulan hankinnassa pitää myös ammatillinen tausta selvittää, mutta sitäkin tärkeämpää on hyvä intuitio.
Kirjoittanut - Maiju Ekman