Istukka
Yhdistäjä äidin ja sikiön välillä
Raskaus on ihmeellinen aika täynnä monia ihmeellisiä asioita ja yksi niistä maagisista asioista on istukka. Havahduin itse istukan ihmeellisyyteen vasta kuopuksen odotusaikana, sekä sen jälkeen. Mikä sitten tekee istukasta niin ihmeellisen ja ennen kaikkea mitä istukalle voi tehdä synnytyksen jälkeen?
Mikä on istukka?
Istukka on elin, joka muodostuu istukkakudoksesta ja verisuonista ja kiinnittyy äidin kohdun seinämään. Se kehittyy alkion mukana alkuraskauden aikana ja on täysin muodostunut noin 12. raskausviikon kohdalla. Istukka on ainutlaatuinen elimistö, joka on muodostettu sekä äidin että sikiön soluista, mikä tekee siitä erityisen tärkeän yhteyden äidin ja sikiön välillä. Istukka voi kiinnittyä eteen jolloin vauvan liikkeet ei tunnu niin voimakkaasti.
Istukan tehtävä
Istukka on todellinen monitoimielin ja sen merkittävimmät tehviä on..
Ravinteiden ja hapen siirto: Istukan kautta äidin verestä siirtyy ravinteita, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja ja vitamiineja, sekä happea sikiön verenkiertoon. Tämä varmistaa sikiön kasvun ja kehityksen.
Aineenvaihdunnan tuotteiden poisto: Istukka poistaa sikiön verenkierrosta hiilidioksidia ja muita aineenvaihdunnan tuotteita, jotka muodostuvat sikiön kehossa.
Hormonituotanto: Istukka tuottaa hormoneja, kuten estrogeenia, progesteronia ja ihmisen istukkahormonia (hCG), jotka ylläpitävät raskautta ja tukevat sikiön kehitystä.
Immunologinen suoja: Istukka suojaa sikiötä äidin immuunijärjestelmältä, jotta äidin elimistön puolustusjärjestelmä ei hylkäisi sikiötä.
Istukka synnytyksessä
Istukan syntyminen tapahtuu vauvan syntymän jälkeen. Istukasta tarkistetaan onko se ehjä jotta voidaan varmistaa, ettei kohtuun jää mitään.
Istukan syntymistä edistetään useasti synteettisellä oksitosiinilla, jonka tarkoituksena on saada supistuksia aikaan jotta istukka lähtee syntymään ja vuoto pysyisi maltillisena. Kotisynnytyksissä istukan syntymiseen menee yleisesti hieman enemmän aikaa, koska synteettistä oksitosiinia ei käytetä.
Synnytys katsotaan päättyneeksi vasta istukan syntymisen jälkeen.
Mitä tehdä istukalle ?
Istukkaan liittyy useissa maissa erillaisia uskomuksia ja omasta mielestä suomessa on aika vähän kehittynyt rituaaleja istukkaa kohtaa. Jossakin maissa istukkaa pidetään lapsen suojelijana ja enkelinä.
Ensinnäkin vaikka synnyttäisit sairaalassa sinulla on mahdollisuus ottaa istukka mukaasi sairaalasta. Kannattaa silloin suunnitella kuka ottaa istukan synnytyksestä koska istukkaa ei pystytä ottamaan mukaan osastolle, eikä sillä ole siellä säilytyspaikkaa.
Itse suosittelen hankkimaan istukalle oman astian jossa se pystytään kuljettamaan siististi ja esim pakastamaan kotona. Tällöin vältytään siltä, että puoliso kantaa sitä 30l mustassa roskapussissa kotiin. ( tämäkin on täysin ok ja omakin puoliso niin teki )
Voi myös sopia, että doula ottaa istukan tai sitten jos doula ei ole synnytyksessä mukana niin doulan on mahdollista käydä vain hakemassa istukka mukaan.
Mitä sitten istukalle voi tehdä?
Pakastaa ja istuttaa myöhemmin puun tms kanssa puutarhaan.
Kuivattaa ja kapseloida
Tehdä printti taidetta.