Intuitiiviset vaistot

Kyselin instagramin storyssä miltä kuulostaisi blogikirjoitukset ihan minun omalla äänellä ja olisinkin ollut hieman pettynyt jos vastauksena olisi ollut: Haluamme vain asiatekstiä! 

Minusta on ihanaa saada jakaa tänne blogiin pidemmin omia ajatuksia, näkemyksiä ja fiiliksiä. Sekä onhan tässä nyt jotain nostalgista, sitä joskus on niin intohimoisesti kirjoitettu bloggeriin ja lähdetty kaverien kanssa kuvailemaan pokkareilla kuvia. Siirrytään kuitenkin nostalgia muistoista tähän hetkeen ja omiin vaistoihin.  

Oma vaisto! 

Mihin me oikein tarvitsemme omaa vaistoa ja mitä se kertoo meille ?

Useasti teemme päätöksiä rationaalisen pohdinnan kautta ja unohdamme useasti mitä meidän omat intuitiiviset tuntemukset ja sisäiset aistit meille kertoo. On helpompaa perustella päätöstään muille henkilöille rationaalisen ajattelun kautta, kun sanoa tehneensä asioita oman vaiston varassa. Uskon myös, että omien vaistojen huomiotta jättäminen lisää ihminen ahdistuneisuutta, varsinkin jos teemme päätöksiä elämässämme rationaalisin päätöksin ja tiedostamme vaistojen ohjaavan meitä toiseen suuntaan.

Vaistoamme ohjaa, meidän muisti, alitajunta, aikaisemmat kokemukset… Sekä synnytyksen ja vauva aikana puhumme paljon meidän sisäänrakennetusta vanhemmuuden vaistosta joka kulkee meissä jo ihan silloin kun alamme odottaa esikoista ja kaikki on meille uutta. Vaisto on meissä sisäänrakennettuna.

Stressi, hermoston epätasapaino yleisesti laskee myös sitä vaistoa mikä sinulla on.

Voiko omaa vaistoa vahvistaa?

Voi kyllä voi! Olen itse ollut hyvin toisten ohjaama sekä minua on pelottanut paljon ajatus siitä, että teen valintoja elämässä omien vaistojeni kautta. Välillä stressin ja kiireen keskellä unohdan kuunnella itseäni jolloin vaistot vähän himmenee. Silloin myös huomaan, etten ole ehkä kuunnellut itseäni ja tehnyt päätöksiä vähän sivuraiteille.

Muutamia asioita mitkä ovat auttaneet minua vahvistamaan omia vaistojani 

  • Itsetietoisuuden harjoittelu, mm tunteiden tunnistaminen ja miten erillaiset tunteet reagoi kehossa.

  • Päätöksien läpikäyminen jälkikäteen. Sekä miltä päätökset ovat tuntuneet.

  • Vaistojen testaaminen, olen ottanut ns pieniä riskejä joiden kautta se on vahvistuntut. 

  • Luonnossa oleminen

  • Keholliset hoidot, vyöhyketerapia


Raskaus, synnytys ja oma vaisto

Olemme hyvin medikalisoituneita raskauden ja synnytysten hoidoissa nykyisin ja omat vaistot saattaa hukkua kaiken hormoonien muutosten keskellä. 

Emme välttämättä luota omiin vaistoihimme asioissa, varsinkin silloin kun ne ovat eriävät esim terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa. Silloin voi olla todella hukassa ja tulla epätoivoinen olo, etten osaa tätä, en riitä.


On hyvä pohtia asioita ääneen ja keskustella ihmisten kanssa jotta voi peilata sitä omaa ajatusta vaistoa ja miettiä mitä haluaa. Varsinkin ennen synnytystä voi olla vaikeaa miettiä mitä synnytystoiveisiin laittaa jos odottaa esikoista. Silloin on hyvä käydä doulan tai yksityisen kätilön kanssa niitä ajatuksia ja fiiliksiä läpi jotta omat sisäiset vaistot pääsee paremmin tietoisuuteen.


Joskus vaistomme kertoo, ettei kaikki ole ok. 15.10. vietetään keskenmenon kohdanneiden päivää ja useasti keskusteluissa tulee esiin. Tiesin, ettei kaikki ole kunnossa. Samoin myös itselleni on käynyt, jolloin tiesin jo aamulla herätessäni. Kaikki ei ole kunnossa.

Aina omia vaistoja ei halua edes kuunnella, mutta jälkikäteen huomaa miten se on siellä jo varotellut hyvissä ajoin.


Edellinen
Edellinen

aika kultaa muistot

Seuraava
Seuraava

Synnytysvalmennus